Unngå luksufella

Gjør det rett, sett opp budsjett.

Aller først, jeg er ingen ekspert på økonomi. Det jeg er ekspert på er å leve på lav lønn og å overleve på så lite midler at blir de stort lavere er sosialen neste stopp. Så de råd og tips jeg finner frem til er beregnet på oss med veldig lav inntekt.

Det som er det aller viktigste er å få oversikt. Finne frem de månedlige inntekter og ikke minst utgiftene. Husk også de utgiftene som kanskje bare betales en gang i blant, som abonnementer, medlemskap, årsavgifter osv. For det er viktig å ha de med i månedsoversikter.

For meg så er inntektene greie, samme sum stort sett gjennom hele året. Utgiftene er slike ting som husleie, strøm, forsikring, månedskort, telefon/internett. En gang i året utgifter er smått, men må med. Kortavtaler på Visakort, medlemskap i et par foreninger og et par abonnementer. I tillegg så er det innkjøp av ved, høstslakt (jeg er en hamstrer på mat), julegaver, osv.

Hvis det er vanskelig å huske alle årets utgifter så finnes de ofte i nettbanken din. Gå gjerne gjennom det siste året og se hva som går ut. Kanskje du finner noen beløp som går på autogiro selv om du ikke bruker det lenger? Typiske ting av den sorten er apper som tar et lite månedlig beløp, knapt merkbart, men som du ikke bruker lenger. De bør selvfølgelig stoppes.

Noe annet som bør stoppes er kredittkort som ikke er i bruk. Obs, det holder ikke bare å klippe i stykker kortet, sørg for å slette det hos tilbyder også. Oversikt over sånt finnes på Gjeldsregisteret, se gjerne på denne saken fra Sparebank1. Et lite aha på diverse kundekort kanskje der? Selv om det kan være kjekt å ha kundekort så er det ikke nødvendig å ha kundekort med kreditt. Ja, jeg vet at den typen kort kan gi ekstra fordeler, men hallo, jeg ville heller ønska å kunne ta opp et boliglån framfor å ha kredittfordeler (som egentlig blir bakdeler)

Nå som du har oversikt er du allerede et skritt lenger enn alle de som havner på Luksufellen. La oss komme videre. Inntekter og utgifter må harmonere. For å få til det er det en ting som gjelder, sette opp budsjett. Har du sett Luksufellen så har du helt sikkert fått med den tavla de bruker der. Budsjettene de lager er ganske like Sifos referansebudsjett som du finner her. Veldig snedig, for der lager du ditt eget budsjett utfra din husholdning. Noe tilpasning må du ta høyde for. Jeg for eksempel får på budsjettet 750,- til kollektivtransport, mens månedskortet har en faktisk kostnad på 1055,-

Den posten som virkelig kan se vrien ut er matposten. Da er det viktig å være klar over at den ikke er laget for å handle stekepanner, hundemat, bleier, tobakk, alkohol osv, selv om det også finnes i de fleste matbutikker nå. Summen som kommer opp der er det som er fornuftig å ha for mat og drikke (alkoholfritt) i løpet av en måned. Gjennomsnitts husholdninger i Norge bruker 11,7% av lønna på mat og drikke. For oss med lave inntekter kan vi nok komme opp i ca 15%. Det er prosenten jeg sjøl har også, utregnet etter å ha ført regnskap i over ti år. Og må legge til, mange av de årene så var det en liten og veldig dyr landhandel som var hovedinnkjøpssted.

Er du av de uheldige og har havnet i gjeldssystemet til Statens innkrevingssentral så har de litt andre satser for hva du skal ha å leve for og hvor mye de kan trekke deg. Men er du virkelig uheldig å må søke sosialhjelp, ja da hjelper ikke budsjett eller noen ting egentlig. Da er det smalhans som gjelder. Det finnes statlige veiledende satser, men det er ikke nødvendigvis det du vil få. De satsene er nemlig bare veiledende og en del kommuner gir hjelp godt under satsen.

Nå bør du ha funnet ut sånn cirka hva som er det fornuftige forbruket for deg og dine. Da er det på tide å teste det 😉 Kan være ganske skummelt, i en måned tar du vare på alle kvitteringer og skrive ned absolutt alt av penger som går ut og kommer inn. Husk at kun mat og alkoholfri drikke skal på matbudsjettet. Spise ute, kaffe på Narvesen osv kan fint føres for seg. Jo mer nøyaktig du lager de forskjellige postene jo mer sannsynlig er det at du kan finne noen steder å spare inn også.

Etter en måned eller to begynner faktisk bevisstheten å våkne litt, det er en sånn merkelig mekanisme i hjernen som gjør det. Vi blir mer obs på hva vi gjør når det hele tiden skal føres inn i et regnskap. Et sparemål vil også hjelpe på veien, det tar vi senere. Jeg holder også på å lage et litt «ondskapsfullt» budsjett, budsjett for viderekomne eller noe sånt, mer senere….

penger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s